KILKA PORAD DOTYCZĄCYCH ETYKIETY JEDZENIA SUSHI

  1. JEDZENIE PALCAMI? ŚMIAŁO!

Jedzenie palcami to najbardziej tradycyjna forma jedzenia sushi, nie rezygnujcie z tej przyjemności z obawy przed używaniem pałeczek. Najważniejsza jest przyjemność, którą sprawi Wam ulubiona rolka.

  1. USTA SZEROKO!

Nie bójcie się szeroko otworzyć ust, jedząc sushi konieczne jest, by skosztować całej kompozycji, jaką stworzył dla Was Sushimaster, nie jej poszczególnych elementów. W Japonii odgryzanie mniejszych kęsów, może zostać odebrane jak obraza dla Szefa Baru, a także zwyczajnie grozi rozpadem rolki.

  1. DLA MNIE BEZ TEGO SŁONEGO SOSU!

Sos sojowy, o którym mowa, nie jest nieodłącznym elementem kolacji w Sushi Barze. Wielu z nas nie przepada za jego smakiem i bardzo często zastępuje go znanym, słodkim Kabayaki. Jednak dla fanów sosu sojowego, naszą radą jest, by nie przesadzić z jego ilością, co może zdominować smak serwowanej rolki, a także spowodować jej rozpad.

  1. PRZYGOTUJCIE SWOJE PODNIEBIENIA!

Jedząc sushi, warto pamiętać o oczyszczaniu kubków smakowych, za pomocą marynowanego imbiru, który często mylony jest przez Gości z ozdobą na talerzu. Jeden plasterek przygotuje nasze podniebienia na kolejny kawałek, dzięki czemu smaki różnych kompozycji nie będą w stanie się pomieszać.

  1. NIE MIESZAJ!

Pamiętaj, by nie łączyć sosu sojowego z wasabi, według tradycji japońskiej może to zostać odebrane jako znak, że sushi zostało źle przyrządzone.

Dodaj komentarz