- JEDZENIE PALCAMI? ŚMIAŁO!
Jedzenie palcami to najbardziej tradycyjna forma jedzenia sushi, nie rezygnujcie z tej przyjemności z obawy przed używaniem pałeczek. Najważniejsza jest przyjemność, którą sprawi Wam ulubiona rolka.
- USTA SZEROKO!
Nie bójcie się szeroko otworzyć ust, jedząc sushi konieczne jest, by skosztować całej kompozycji, jaką stworzył dla Was Sushimaster, nie jej poszczególnych elementów. W Japonii odgryzanie mniejszych kęsów, może zostać odebrane jak obraza dla Szefa Baru, a także zwyczajnie grozi rozpadem rolki.
- DLA MNIE BEZ TEGO SŁONEGO SOSU!
Sos sojowy, o którym mowa, nie jest nieodłącznym elementem kolacji w Sushi Barze. Wielu z nas nie przepada za jego smakiem i bardzo często zastępuje go znanym, słodkim Kabayaki. Jednak dla fanów sosu sojowego, naszą radą jest, by nie przesadzić z jego ilością, co może zdominować smak serwowanej rolki, a także spowodować jej rozpad.
- PRZYGOTUJCIE SWOJE PODNIEBIENIA!
Jedząc sushi, warto pamiętać o oczyszczaniu kubków smakowych, za pomocą marynowanego imbiru, który często mylony jest przez Gości z ozdobą na talerzu. Jeden plasterek przygotuje nasze podniebienia na kolejny kawałek, dzięki czemu smaki różnych kompozycji nie będą w stanie się pomieszać.
- NIE MIESZAJ!
Pamiętaj, by nie łączyć sosu sojowego z wasabi, według tradycji japońskiej może to zostać odebrane jako znak, że sushi zostało źle przyrządzone.